Mariondegroot.nl | Step the Mind | Portfolio | Kookhoek | Culture Clash | Marion in China |
Je bent niet ingelogd

Rømmegrøt

Soort melkroom uit Noorwegen


land: Noorwegen
moeilijkheid:
tijd: 20 minuten
categorie: Bijgerecht
toegevoegd door: chrystal
toegevoegd op: 15 januari 2006
waardering: Er zijn nog geen waarderingen gegeven.
pittigheid: niet pittig
Bevat: Zuivel

ingrediënten (voor 4 personen):
  • 5 dl seterrømme (hebben wij niet, het komt het meest overeen zure room)
  • 2 dl meel
  • 7-8 dl melk
  • 1 tl zout

bereiding:
  1. Breng de room aan de kook op een zacht vuur en laat het 8-10 minuten doorkoken.
  2. Voeg 1 dl melk toe en laat het al roerende koken totdat het vet er uit kookt. Schenk het vet af.
  3. Meng de rest van de melk erbij, verdun het totdat de grøt redelijk dik is. Laat de grøt nog 8-10 minuten koken. Breng het op smaak met wat zout.
  4. Serveer de grøt in een diep bord met een laagje suiker en kaneel (en in het midden een klontje boter, Zweden eten het zonder boter, Noren met)
tip: Na de grøt serveer je spekemat en flatbrød, om iets zoets te compenseren met wat zouts. Flatbrød is zeer dun 'brood', een dunne cracker van een millimeter dik, ongeveer 20x20 cm in het vierkant. Met spekemat worden allerlei verschillende soorten zout vlees bedoeld. Eventueel is het mogelijk om er aardappelen bij te eten.
Reacties:

Er zijn nog geen reacties

Er zijn nog geen gelinkte items