Mariondegroot.nl | Step the Mind | Portfolio | Kookhoek | Culture Clash | Marion in China |
Je bent niet ingelogd

Vlaamse stoof met bier

Het gezellige van de winter is dat je binnen lekker kan genieten van het haardvuur, diner bij kaarslicht met de lekkerste stoofgerechten die uren lang geprutteld hebben op een zacht vuurtje. Kijkend naar buiten zie je niks dan regen en wind, maar dat maakt niet uit, want binnen is de warmte van een stel vrinden die genieten van dit warme gerecht! Ja, die Vlamen weten wel hoe ze kunnen genieten van het leven. En bovendien: koken met bier is gewoon stoer.


land: Vlaanderen
moeilijkheid:
tijd: 3 uur
categorie: Hoofdgerecht
toegevoegd door: JasperKlewer
toegevoegd op: 8 mei 2006
waardering:
pittigheid: niet pittig
Bevat: Rundvlees, Alcohol

ingrediënten (voor 4 personen):
  • 1 flesje speciaalbier, zoet, bv Westmalle Dubbel
  • 4 flesjes speciaalbier, dezelfde soort, voor bij de maaltijd
  • 4 vrienden of vriendinnen die van bier houden (incl. jezelf)
  • 600 gr sukadelappen of runderlappen
  • 3 grote uien
  • tijm
  • laurierblaadjes
  • boter
  • bloem
  • peper
  • zout
  • snee brood
  • mosterd
  • runderbouillonblokje

bereiding:
  1. Het recept is eigenlijk heel simpel. Het kost alleen wat tijd. Maar het ziet er wel indrukwekkend uit als het klaar is en is ontzettend lekker!
  2. Snij de ui in grove stukken.
  3. Snij het vlees in blokken.
  4. Bestrooi het vlees met wat bloem.
  5. Smelt de boter in een grote braadpan tot het bruin wordt.
  6. Bak het vlees snel bruin.
  7. Voeg wat peper en zout toe.
  8. Voeg de uien toe.
  9. Zodra de boel bijna aanbrandt, giet een fles speciaalbier ervoer heen.
  10. Geniet van het gesis en de geur die loskomt!
  11. Voeg tijm en een paar laurierbladen toe.
  12. Nu begint het stofen. Zet het vuur op zn laagst, doe een deksel op de pan en wacht zo lang je kan. Als het teveel indikt moet je wat bouillon maken en dat erbij gooien.
  13. Ga 2 uur lang iets anders doen, maar laat het niet aanbranden!
  14. 20 minuten voor het serveren: snij de randen van het snee brood af. Besmeer het met mosterd.
  15. Leg het brood met de mosterdkant naar beneden in de stoof.
  16. Roer een beetje. De brood zorgt voor de binding, de mosterd is het geheime ingredient. Maakt de smaak perfect! Niet doorvertellen, het is immers geheim.
  17. Regel met de hoogte van het vuur de snelheid van het indikken.
  18. 5 minuten voor serveren: proeven. Belangrijk!
  19. Als het bier het te bitter maakt (de nasmaak), dan kan je een beetje suiker toevoegen.
  20. Als het te flauw is: zout/peper/bouillonblokje naar smaak toevoegen.
tip: Serveer met hutspot en drink er het speciaalbier bij.
Reacties:

chrystal

Ik zocht er eigenlijk een gelegenheid voor, maar dit keer vond ik een vrije zaterdag reden genoeg! Het duurt ff, maar het is niet veel werk, en erg lekker!

Er zijn nog geen gelinkte items