Mariondegroot.nl | Step the Mind | Portfolio | Kookhoek | Culture Clash | Marion in China |
Je bent niet ingelogd

Jiaozi (dumplings)

Ik weet nog hoe ik in Shanghai op zaterdagmiddag altijd naar m'n favoriete Jiaozi-tentje ging. Ik heb ze eens zitten observeren, hoe de hele familie dumplings zat te vouwen. Heel makkelijk eigenlijk! Alleen duurt het even. Veel families maken dumplings als groepsbezigheid, bijvoorbeeld met chinees nieuwjaar.


land: China
moeilijkheid:
tijd: 2 uur
categorie: Lunch
toegevoegd door: chrystal
toegevoegd op: 17 juni 2007
waardering: Er zijn nog geen waarderingen gegeven.
pittigheid: niet pittig
Bevat:

ingrediënten (voor 2 personen):
  • 200 gram gehakt naar keuze
  • 2 kleine lente-uitjes
  • verse gember
  • knoflook
  • verse koriander
  • zout en peper
  • tarwebloem
  • azijn, soyasaus en chilipoeder

bereiding:
  1. Hak de lente-ui, knoflook, gember (veel graag) en koriander (nog meer graag) fijn, en kneed dit door het gehakt, samen met wat zout en peper. Zet dit aan de kant.
  2. Leg een bergje bloem (ter grootte van een flinke soeplepel) op een snijplank of schoon tafelblad. Maak een kuiltje in het midden en breid dit uit, zodat er een rond zwembadje ontstaat met als bodem de snijplank. Strooi wat zout in het midden en giet er wat water in. Meng met je vinger het water met het zout en meng langzaam de bloem van de zijkanten mee. Ga zo door tot alle bloem gemengd is en kneed het deeg tot een egale, niet plakkerige massa(te droog? water er bij. Te nat? bloem er bij).
  3. Verdeel het deeg in kleine stukjes, ter grootte van een (grote) kers. Rol zo'n stukje tot een balletje, en rol het met een deegroller uit tot een rondje van 6 cm doorsnee, dat aan de randen wat dunner is dan in het midden. Doe er een beetje gehakt op en vouw dubbel. Knijp de randen samen en zorg dat de vulling helemaal omsloten is. Nog maar 39 ofzo te gaan... Maak meer deeg als het op is.
  4. Zet een pan water op het vuur en voeg de dumplings toe als het water kookt. Kook de dumplings in 5 tot 10 minuten gaar (het schijnt dat ze gaan drijven als ze klaar zijn, maar check toch maar even voor de zekerheid).
  5. Direct serveren met een dipsausje van azijn, soyasaus, knoflook en chilipoeder (of chilistukjes in olie).
tip: Maak ook eens dumplings met gehakt met chinese kool, of met garnalen, paksoy, ui... alles wat je kan bedenken! Lekker als lunch, maar in combinatie met een salade ook een prima avondmaaltijd.
Reacties:

sabaki
probeer ook eens met varkenslap in stukjes gesneden. als sausje sojasaus, sambal en knoflook... heerlijk!

gerelateerde recepten

* Jiaozi van mama Guan

gerelateerde thema's

* China